Kalevan Rastin valmistautuminen kohti Tiomilaa etenee aikataulussa

Kuva: Marko Kantaneva, Kevätyön viesti

 

Kevätkauden suurviesti Tiomila juostaan äitienpäiväviikonloppuna Ruotsin Örebrossa, Ånnabodan maastoissa. Viesti päästään juoksemaan kahden vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2019 Glimåkrassa käydyssä viestissä miesten joukkue löytyi lopputuloksista sijalta 4 ja naisten joukkue sijalta 33. Valmennuskoordinaattori Jere Pajunen odottaa tulevaa koitosta rauhallisen luottavaisena. 

-Sekä naisten että miesten ryhmät ovat vahvistuneet kahden vuoden takaisesta. Ykkösjoukkueilla on potentiaalia taistella aivan kirkkaimmista sijoista, mutta se vaatii perusvarmat suoritukset läpi viestin. Seuran edustussuunnistuksen tason laajuudesta kertoo myös se, että meillä on pitkästä aikaa mukana kakkosjoukkueet sekä miesten että naisten viesteissä. Nämä joukkueet taistelevat hyvistä sijoituksista viestin loppuun asti, kertailee Pajunen. 

Tiomilaan on suuntaamassa myös kaksi nuorten joukkuetta.

 

Kuva: Ilkka Metsälä, Kevätyön viesti

 

Leiritys toteutunut lähes suunnitellusti kahden koronatalven jälkeen

Talven onnistunut leiritys on kevään kilpailukauden kannalta avainasemassa. Luminen talvi on korostanut erityisesti leirityksen merkitystä lajiharjoittelun kannalta. Kahden koronatalven jälkeen talven leiritys on onnistuttu toteuttamaan lähes suunnitellusti.

-Luminen talvi on aiheuttanut päänvaivaa ja nopeitakin suunnitelmien muutoksia kotimaan leiritysten osalta. Toisaalta suunniteltu ohjelma on saatu vietyä laadukkaasti läpi. Toiveissa olisi kuitenkin paluu normaaliin myös leirijärjestelyjen osalta, sillä muutokset korona- että lumitilanteessa ovat aiheuttaneet runsaasti lisätyötä, naurahtaa Pajunen. 

-Uskoisin talven olleen harjoituksellisesti onnistunut. Urheilijamme ovat säästyneet suuremmilta vammoilta. Varmasti kuormituksen osalta on testattu urheilijoiden rajoja, mutta pieniin vaivoihin ovat urheilijat pystyneet reagoimaan nopeasti. Pääsiäisen Tiomila-leirillä oli merkittävä rooli itseluottamuksen kannalta. Tiomilan harjoitusmaastoissa tehdyissä yhteisharjoituksissa saimme hyvää palautetta maastotyypin hallinnasta. Leirin päättäneessä Kolmårdskavlenissa naisten joukkue taisteli viestin voitosta aivan loppumetreille asti sijoittuen lopulta kolmanneksi ja miehetkin juoksivat sijalle viisi. 

 

Kuva: Jarmo Tonder, Kolmårdskavlen

 

Viestiliigasta näytönpaikkoja ja kokemusta

Kotimainen viestiliiga käynnistyi 8.4. Kevätyön viestillä ja jatkuu huomenna sunnuntaina (24.4.) FinnSpring-viestillä. Viestiliiga tarjoaa edustusurheilijoillemme näytönpaikkoja sekä joukkueen valitsijoiden näkökulmasta mahdollisuuksia kokeilla erilaisia roolituksia. 

-Tavoitteena on kiertää Viestiliigaa aina parhailla mahdollisilla joukkueilla valittuna siitä joukosta urheilijoita, joiden ohjelmaan kyseinen viesti sopii. Joensuusta asti ei kannata jokaiseen viestiin lähteä, vaan kokonaisrasituksen kannalta on tehtävä valintoja. Vaakakupissa painavat urheilijoiden henkilökohtaiset tavoitteet, joiden tukeminen on seuralle tärkeämpää. Toisaalta vaihtuvat kokoonpanot mahdollistavat normaalista poikkeava roolituksen ja sitä kautta sauman täyttää normaalia isompia saappaita, kertoo Pajunen. 

-Kevätyön viestissä joukkueiden suorittaminen oli vielä aika ailahtelevaa. Viestin jälkeen on kuitenkin saatu tehtyä useita laadukkaita harjoituksia pohjoismaisissa maastoissa. Kolmårdskavlenissa oli jo nähtävissä perusvarmoja viestisuorituksia ja toivottavasti sama suorittaminen jatkuu FinnSpring-viestissä. Tulosta tärkeämpää on kuitenkin edelleen hallitut viestisuoritukset ja itseluottamuksen rakentaminen. 

 

Kuva: Kolmårdskavlen

 

Joukkuevalinnat Tiomilaan aiheuttavat päänvaivaa valitsijoille

FinnSpring-viikonloppu on viimeinen mahdollisuus antaa näyttöjä kohti Tiomilaa. Joukkueiden valinta on tarkoitus tehdä tulevan viikon alussa, jotta urheilijoille jää riittävästi aikaa valmistautua omalle osuudelleen. Joukkueen valinnoista vastaava Pajusen lisäksi Antti Harju (miehet) ja Mari Väänänen (naiset). Valinnoissa keskeisenä teemana on mahdollisimman hyvän joukkuetuloksen rakentamisen.

-Viestivalinnoissa korostuu ehkä suoritusvarmuus yksilön potentiaalia enemmän. Alkuviesti on klaarattava hyvin, jotta olemme ratkaisuosuuksilla mukana. Myös osuuksien erityispiirteet vaikuttavat joukkueen roolitukseen. Joka tapauksessa olemme positiivisen ongelman äärellä, sillä sekä naisten että miesten joukkuepaikoista on edellisvuosia kovempi kilpailu, pohdiskelee Pajunen. 

-Vielä on työtä tehtävänä kohti Tiomilaa, mutta uskon, että olemme seurana ja yksilöinä valmiina taistelemaan hyvistä sijoista kahden viikon kuluttua. Joukkueet matkustavat Ruotsiin pääosin kisaa edeltävänä torstaina. Torstaina ja perjantaina teemme vielä viimeiset kalibroinnit maastotyypin osalta. Lauantaina onkin sitten aika niittää sitä, mitä talven aikana on kylvetty.

 

Kuva: Ilkka Metsälä, Kevätyön viesti

 

Kalevan Rastin joukkueet FinnSpring-viestiin 24.4.

Naiset (klo 10.30 alkaen)

Kalevan Rasti 1 Silja Kauppinen, Miia Niittynen ja Anna Moilanen

Kalevan Rasti 2 Jenni Ovaska, Aino Väyrynen ja Linda Talbonen

Kalevan Rasti 3 Hertta Juntunen, Marikki Juntunen ja Mari Väänänen

Miehet (klo 12.10 alkaen)

Kalevan Rasti 1 Maxime Rauturier, Santeri Silvennoinen ja Lauri Nenonen

Kalevan Rasti 2 Markus Räsänen, Jere Pajunen ja Oskari Silvennoinen

Kalevan Rasti 3 Aapo Tonder, Roope Koskinen ja Tomi Lehtola

Sekä FinnSpring-viestiä kuin Tiomilaakin voi seurata ViaPlayn kautta. ViaPlay näyttää lisäksi kaikki Viestiliigan osakilpailut sekä SM-sprintin ja -keskimatkan.   

 

Kuva: Marko Kantaneva, Kevätyön viesti