Karanteeni täynnä vai täynnä karanteenia?

Olosuhteille emme voi mitään, mutta omaan suhtautumiseensa jokainen voi vaikuttaa. Moni alkaa jo varmasti olla täynnä kieltoja ja rajoituksia, joita koronavirus varotoimineen on tuonut, mutta helpommalla pääsee kun keskittyy siihen mikä on mahdollista ja sallittua. Karanteeni sana tulee italian kielen sanoista quaranta giorni joka tarkoittaa 40 päivää. Mustan surman aikana 1300-luvulla Venetsiassa oli annettu määräys että laivojen piti olla tuo aika karanteenissa. Koronakaranteenia tulee tällä viikolla täyteen tuo aika, mutta tällä tietoa se ei riitä, vaan elo poikkeustilanteessa jatkuu. Onneksi suunnistus on kuitenkin lajina sellainen että olemme voineet jatkaa harrastusta turvallisesti ja määräyksiä noudattaen. Omatoimiset suunnistusharjoitukset ja kuntorastit ovat tänä keväänä houkutelleet metsään kokeneiden kettujen lisäksi myös vasta-alkajia. Kalevan Rastiin on ilahduttavasti liittynyt myös uusia jäseniä, mikä lienee harvinaista herkkua urheiluseuralle näinä aikoina.

 

Uudet toimintatavat ovat pääsääntöisesti keränneet kehuja. Monissa kommenteissa on kiitetty mahdollisuutta käydä suunnistamassa omalla aikataululla ja toivottu että näin voisi tehdä myöhemminkin. Nähtäväksi jää mitkä käytännöt jäävät elämään karanteeniajan jälkeen, mutta varmasti niitä tulee olemaan. Toki omatoimirasteihin liittyy huonojakin puolia. Moni on jäänyt kaipaamaan mm. tapahtumien sosiaalista puolta sekä mahdollisuutta vertailla rastiväliaikoja ja reitinvalintoja.

 

Tähän on nyt mahdollisuus saada pientä helpotusta, sillä tällä viikolla kuntorasteilla voi kokeilla GPS Orienteering -sovellusta . Kyseessä on Android-älypuhelimiin saatavilla oleva sovellus, jonka voi ladata Google Play –kaupasta. Tarjolla on ilmaisversio ja maksullinen täysversio (4 €), jolla pääsee vertailemaan suunnistajien reittejä ja tekemään myös omia ratoja. Kun sovellus on ladattu, voidaan hakea rata koodin perusteella (Download course). Leimaus tapahtuu automaattisesti, ja puhelin antaa äänimerkin, kun saavut 15 m päähän rastin koordinaateista, ja maalissa voit ladata tuloksen palveluun (Upload).

 

Kuntorastikarttoissa on mukana koodi, jossa on pieniä kirjaimia ja numeroita. Esimerkkinä viime viikon rastien B-rata ”Kalevan Rasti Marjala B-rata 16.4.2020 Course code f2s9koxa”. Radan tuloksia voi katsoa joko sovelluksella tai nettisivulla. Marjalan B-radan testaajien tulokset löytyvät täältä: https://gpsolobby.com/?coursecode=f2s9koxa. Maksullisella versiolla oman ja toisten reitit voi saada näkyviin myös karttapohjalle. Reitin väreistä vihreä tarkoittaa kovinta vauhtia, keltainen ja oranssi hitaampaa ja punainen hitainta etenemistä. Alla olevassa kuvassa vihreä tarkoittaa kovempaa kuin 6 min/km ja punainen huonompaa kuin 10 min/km vauhtia. Siniset pisteet tarkoittavat leimausta rastilla, mutta ne eivät näy kovin hyvin tämän mittakaavan kuvassa. Toisessa kuvassa näkyy suurennettuna pieni seikkailu Marjalan marjamailla.

 

Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu kokeilemaan GPS Orienteeringia, sillä sovelluksella saattaa olla paljon muutakin käyttöä kesän mittaan, jos kausi jatkuu omatoimisuunnistuksina. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla vaikkapa vanhojen kisaratojen hyödyntäminen, jolloin rasteilla ei tarvita välttämättä mitään rastimerkkejä.

 

Muistutetaan, että Kalevan Rastin toukokuun kuntorastien kartat (4 kpl) on mahdollista tilata paperitulosteina postitse hintaan 22 €. Tilaus on tehtävä viimeistää 30.4., että kartat ehtivät ajoissa perille. Lisätietoa ja tilauslomake löytyy kuntorastisivulta. Suunnistamisiin!