Karjalan Vaarat 28-30.5.2021

Kolme erilaista suunnistuskokemusta!

Pohjois-Karjala tunnetaan vaaroistaan. Kalevan Rasti, Liperin Taimi sekä Keski-Karjalan Rasti päättivät koota kolme hyvin erilaista suunnistusmaastoa yhdeksi paketiksi. Karjalan Vaarojen kolme kilpailua kaikki suunnistuksen henkilökohtaiset kisamatkat sisältävän kokonaisuuden, jonka Suomen Suunnistusliitto on nimennyt nuorten MM- ja EM-näyttökilpailuksi. Viikonlopun metsämatkat ovat myös aikuisten MM-näyttökilpailuja.

Pe 28.5.2021 sprintti, Outokumpu

Kalevan Rasti aloittaa kisajärjestelyt perjantaina 28.5.2021 iltasprinttinä. Kisamaasto on jopa eksoottinen Outokummun Vanhan kaivoksen alue.  Outokummun suuri kuparikaivos toimi pikkukaupungin keskustassa

vuoteen 1989 saakka. Sen jälkeen alueelle on perustettu Kaivosmuseo, joka tarjoaa sprinttisuunnistukseen hienoja elementtejä – vanhat kaivosrakennukset lukuisine portaineen, luonnollisine kulkuesteineen ja jopa kaivostunneleineen antavat ratamestarille mahtavan lähtökohdan tehdä yllätyksellinen rata joka sarjalle. Se kuuluisa Kumpu ei olekaan mikään pistekumpare, vaan sen nimi voisi olla paremminkin Outovaara, sillä korkeuseroa on sprinttimaastoksi hulppeat 50 metriä.

Itäsuomalaisittain sana ”vaara” tarkoittaa ensisijaisesti suurta mäkeä, mutta onhan sanalla se toinenkin merkitys. Jos rata sattuu menemään kaivostunneliin, on siellä periaatteessa kypäräpakko. Olemme kuitenkin saaneet neuvoteltua tilapäisluvan juosta kaivostunnelissa kilpailun aikana ilman kypärää.

18.131 Suunnistusharjoittelu kilpailualueella kartan kanssa on kiellettyä siitä lähtien, kun järjestäjä asettaa kilpailualueen kilpailu- ja harjoittelukieltoon, siihen saakka, kun kilpailupäivään on aikaa kaksi viikkoa. Muu liikkuminen kuin kartan kanssa tehtävä suunnistusharjoittelu on sallittua.

18.132 Sprinttikilpailun täysi kilpailu- ja harjoittelukielto astuu voimaan kaksi viikkoa ennen kilpailupäivää. Tämän jälkeen kaikki liikkuminen kilpailu- ja harjoittelukieltoalueella on kiellettyä.

 

 

 

 

La 29.5.2021 keskimatka, Liperi

Harjoitus- ja kilpailukieltoalue

Lauantaina 29.5 suunnistajat vaihtavat maisemaa Jyrkkävaaran maastoon. Alue sijaitsee Polvijärven kunnan alueella, mutta järjestäjänä on Liperin Taimi. Jyrkkävaara on takavuosien arvokilpailumaasto, sillä siellä ratkaistiin Pohjoismaiden mestaruudet vuonna 1977. Nuo kisat käytiin norjalaiskomennossa, mikä kertoo paljon maaston laadusta. Keskimatkan radoilla on hienosti rytmitystä, kun välillä otetaan tiukkoja rasteja kallioiden välissä pujotellen, toisaalla taas kilpailijat pääsevät tekemään reitinvalintoja suurimuotoisessa rinteessä.

Liperin Taimi on kokenut kisajärjestäjä, joka on parin vuoden välein järjestänyt useita SM-kisoja pyöräsuunnistuksessa sekä hiihtosuunnistuksessa.

Vanhat kartat

Lehmivaara (1992)

Verkkolampi (1989)

PM-kisat (1977) miesten rata / naisten rata

Su 30.5.2021 pitkämatka, Tohmajärvi

Kemie, Tohmajärven kunnan keskustaajama, on korkean mäen päällä. Kemienmäen eteläpuolella kohoavat Oravaara ja Piilovaara, sellaisia reilun kymmenen käyrän vaaroja molemmat. Kemien luontotyyppi on poikkeava, sillä alue kuuluu Laatokalta alkavaan lehtovyöhykkeeseen. Rehevät, mutta hyväpohjaiset kuusivaltaiset vaarat tässä sunnuntaina 30.5 pidettävässä kilpailussa ovat hyvin erityyppisiä kuin keskimatkalla – nyt suunnistus perustuu oivaltaviin reitinvalintoihin. Alueen uusi Karelian polut -retkeilyreittiverkosto on suunniteltu suunnistajan näkökulmasta hienosti, sillä tuo polusto kiemurtelee kivasti jyrkkien mäkien välissä. Maaston erikoisuutena on ukonhattulehto, joka on erittäin harvinaisena kasvillisuustyyppinä kilpailun aikana kiellettyä aluetta.

Kemien kisan järjestää Keski-Karjalan Rasti, pieni seura, jolla on käytettävissään eräs Suomen monipuolisimmista maastopankeista.

Kemien vanha kartta

 

 

 

 

 

 

 

Kartan alue on harjoitus- ja kilpailukiellossa 30.5.2021 käytävään Karjalan Vaarojen pitkäänmatkaan asti.