Susiviesti 1/2014

Puheenjohtajan puheenvuoro

10.5. järjestimme Hammaslahden Elovaarassa kansalliset suunnistuskilpailut haastavaa suppamaastossa. 13.9. järjestämme yhdessä Joensuun Katajan kanssa polkujuoksutapahtuman Utranharjulla johon myös Kalevan Rastilaisten on mahdollista lähteä testaamaan juoksuvauhtinsa ilman karttaa.  Muutoin kesän tapahtumakalenteri noudattaa hyvää tutuksi tullutta kaavaa. Järjestämme yhdessä lähiseurojen kanssa 51 kuntosuunnistustapahtumaa, joista KR järjestää 28 tapahtumaa. Lapsille Kalevan Rasti tarjoaa 16 Ketunlenkkitapahtumaa Joensuun lähimaastoissa.

Seuran toiminta on jatkunut läpi talven talvirastien, nuorten ohjattujen harjoitusten ja salivuorojen muodossa. Nuoret ovat harjoitelleet Simo-Pekka Fincken johdolla kahdesti viikossa läpi talvikauden ja kehitystä on tapahtunut laajalla rintamalla. Pidemmällä tähtäimellä läpi vuoden jatkuva ohjattu nuorten toiminta tulee varmasti myös nostamaan nuorten kilpasuunnistajien määrää.

Jukolan viesti juostaan Kuopiossa 14.-15.6., olisiko nyt aika ottaa se toinen tupla, se joka meiltä vielä puuttuu, eli voittaa sekä Jukola  että Venlojen viesti. Jukolan kilpailukeskukseen on matkaa Joensuusta alle 120 kilometriä, nyt on kaikilla suunnistusmielisillä hyvä tilaisuus lähteä paikan päälle joko suunnistamaan tai kannustusjoukkoihin nauttimaan Jukolan taikayöstä. Kalevan Rastin urheilijoiden menestystä ja kuulumisia voit seurata niin omilta nettisivuiltamme, Facebookista kuin Twitteristäkin.

Jukolan viesti 2017 lähestyy jo kulman takana, paljon työtä kilpailun eteen on jo tehty, mutta varsinainen työnsarka on vasta alkamassa. Järjestetään yhdessä kaikkien aikojen paras Jukola!

Suunnistus terveisin!

Veli-Matti Lonka

 

Santeri Silvennoinen tähtää nuorten MM-kisoihin

Santeri Silvennoinen SM-erikoispitkillä 2013. Kuva: Kaisa Lappalainen-Metsälä
Santeri Silvennoinen SM-erikoispitkillä 2013. Kuva: Kaisa Lappalainen-Metsälä

 

Santeri Silvennoinen tulee suunnistusperheestä.  Äiti Tarja on Venlojen viestin voittaja vuodelta 1992. Isä Jussi oli mukana Kalevan Rastin voittojoukkueessa Tiomilassa 1983.  Jussi on myös tämän hetken arvostetuimpia kartantekijöitä Suomessa. Vuokatin MM-kisoissa keskimatka ja viesti suunnistettiin Jussin kartoilla. Jukolan viestit 2014, 2015 ja 2017 suunnistetaan Jussin kartoilla. Santerilla on repullinen nuorten SM-mitaleita, joista melkein puolet on saavutettu isän tekemillä kartoilla. Onko isän tekemä kartta mieluisin, vai onko siitä jotain haittaa?

– Kyllä isän tekemä kartta on mieluisin, sillä luonnollisesti tyyli on todella tuttu, onhan suuri osa Joensuun alueen treenikartoista samaa käsialaa. Ainoana huonona puolena isän tekemällä kartalla juostessa tulee vastaan lukemattomat vihjaukset omalta tietokoneelta löytyvistä massiivisista salaisista kartta-arkistoista. On kyllä totta, että salaisia karttoja meidän talosta löytyy, mutta suhtaudumme vaitiolovelvollisuuteen kuin muissakin ammateissa ja luottamus isän kanssa on molemminpuolista. Jos isä on tehnyt tulevan kilpailukartan, ei ennakkospekulaatiota harrasteta lainkaan.

Santeri Silvennoinen valittiin Salomaa Teamiin yhdessä neljän muun lupaavan  urheilijan kanssa. Salomaa-Säätiö on Erkki ja Inkeri Salomaan vuonna 1980 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on tukea nuorison liikunta-, kulttuuri- ja opintotoimintaa sekä tukea vanhusten, erityisesti sotainvalidien kuntoutus- ja huoltotoimintaa Pohjois-Karjalassa. Vuosina 2014 – 2015 Team Salomaahan kuuluvia urheilijoita tuetaan yhteensä 50 000 eurolla.

– Salomaa-säätiön tuen suojaan pääseminen on sanoinkuvaamattoman hieno asia. Nyt esimerkiksi ulkomaanleirille lähtöä suunnitellessa asioita voi lähteä rakentamaan urheilullisesta, ei taloudellisesta näkökulmasta.

Kontiolahtelainen kevään ylioppilas suuntaa Puolustusvoimien Urheilukoulun kautta Jyväskylään.

–  Hakupaperit olen täyttänyt Jyväskylän yliopistoon liikunnanopettajakoulutukseen. Opiskelupaikkaa miettiessä tärkeänä mielessä oli hyvät mahdollisuudet satsata urheilu-uraan opintojen sivussa.

Tähtäimessä ovat nuorten MM-kisat Bulgariassa ja ensimmäisestä näyttökilpailusta tuli kolmas sija?

– FinnSpring meni suunnitelmien mukaan ja lähtökohdat loppuihin näyttökisoihin ovat siis hyvät ja omilla perussuorituksilla JWOC-kisalippu Bulgariaan on uskoakseni omissa käsissä. Junioreiden MM-kisoihin pääseminen on luonnollisesti kesän suurin tavoite, mutta myös Jukolassa tavoitteena on juosta seuran kakkosjoukkueessa ja hiostaa joukkueena aivan parhaiden ykkösjoukkueiden kannassa, toivon mukaan jopa aavistuksen edellä.

Miten harjoituskausi on sujunut?

– Harjoituskausi on sujunut erinoimaisesti ja kaikilta pahemmilta vammoilta ja sairasteluilta olen tähän mennessä välttynyt. Valmentajani Ismo Hämäläisen kanssa päätimme syksyllä nostaa harjoitusmääriä ja vaikutus on ollut todella positiivinen, varsinkin kestävyyttä jaloissa tuntuu riittävän uudella tavalla. Tavallinen harjoitusviikko talvella kulkee jotakuinkin tähän tapaan:

Maanantai
Ap: Kevyt lenkki n. 5km
Ip: Kevyt lenkki n. 5km, juoksutekniikkaa ja rullauksia tunteen mukaan

Tiistai
Ap: Joensuu Areenalla ratavedot 6x1000m kiihtyen
Ip: Kevyt lenkki n.5km

Keskiviikko
Ap: Jalka- ja keskivartalopainotteinen kuntopiiri
Ip: Kevyt lenkki n. 5km

Torstai
20x100m rullaukset ja juoksutekniikkaa

Perjantai
Kevyt lenkki n.5km, jos siltä tuntuu niin illalla toinen lenkki.

Lauantai
VK-juoksu 8km

Sunnuntai
Pitkä PK juosten, vaeltaen tai hiihtäen 1,5-2,5h

Kesällä kilpailuita riittää, joten harjoittelu viikolla koostuu lähinnä vain verryttelylenkeistä ja kisaan valmistavista lyhyistä vedoista tai kuntopiireistä.

Mikä a on parasta Kalevan Rastissa?

– Seurassa parasta on laadukas toiminta kaikkinensa, meillä asioihin panostetaan kunnolla, leirit ja muut reissut ovat aina olleet huipputasoa. Ilman muuta myös kova taso motivoi treenaamaan ja kehittymään kun omaa suoritusta voi konkreettisesti treeneissä verrata maailman parhaiden suunnistajien vauhtiin. Myös junnupuolella meininki on hyvä ja jatkuvasti paranemaan päin, tämänhetkisen porukan kanssa leireillä ja treeneissä tunnelma on ollut huipussaan, toivottavasti mukaan saadaan jatkuvasti uutta porukkaa!

Juuso Metsälä

 

Junnutreeneissä meininkiä

Tämän talven aikana Kalevan Rastin junnuryhmä on harjoitellut ahkerasti ja ennen kaikkea kovaa. Lukijoille tiedoksi, että junnuryhmä koostuu noin 12-16 -vuotiaista tytöistä ja pojista, ja taustatukea harjoituksissa ovat antaneet myös monet junnujen vanhemmista.

Simo-Pekan johdolla ryhmä on harjoitellut kahdesti viikossa, eli maanantaisin ja keskiviikkoisin. Ohjelmassa on ollut lihaskuntoa, nopeusharjoittelua, koordinaatioharjoituksia, testijuoksuja ja tietenkin suunnistusharjoituksia. Vähälumisen talven ansiosta olemme pystyneet tekemään suunnistusharjoituksia varsin mukavissa olosuhteissa, eikä pakkanenkaan ole liiemmin haitannut. Talvikaudella suunnistusharjoitukset ovat olleet pääasiassa sprinttejä, mutta aikaisen kevään ansiosta pääsimme metsäänkin normaalia aikaisemmin.

Kerran kuukaudessa olemme juosseet testijuoksun Mehtimäen pikkukolmiolla. Harjoittelun ja luonnollisen kehityksen ansiosta junnuryhmän testijuoksuajat ovat kehittyneet suorastaan hämmästyttävällä tavalla. Ennätyksiä on rikottu kuukausittain, vaikka olosuhteet ovat välillä olleet liukkaat. Tarkoituksena on jatkaa testijuoksuja myös kesäkaudella.

Viikkoharjoitusten lisäksi junnut ovat leireilleet pakkasen paukkuessa Kopravaarassa. Pääsiäisenä ryhmä suuntaa Varsinais-Suomeen kevätleirille, ja toukokuun alussa Kalevan Rastilla on asettaa joukkueita nuorten Tiomila-viestiin peräti kaksin kappalein.

Kesäkaudella harjoitukset koostuvat maanantain fysiikkaharjoituksesta ja keskiviikon taitoharjoituksesta.

Simo-Pekka Fincke, koutsi

Ketunlenkkikalenteri

 

”Puuma-tiimin” kuulumisia

Ennätysaikainen kevät on näkynyt myös naisten valmennusryhmän otteissa. Ensimmäisiä yhteisiä suunnistusharjoituksia sulassa maastossa tehtiin jo maalikuun puolessa välissä. Ennen katsausta tulevaan kurkistetaan lyhyen talven tapahtumiin.

Marraskuussa kokoonnuttiin päättämään kautta 2013 ja tekemään suunnitelmia tulevalle suunnistuskaudelle. Iloksemme Jarmo Tonder jatkaa naisten ryhmän peräsimessä. Marraskuun palaverin osanotto ilahdutti runsaudellaan, ja saatiinpa tiimiin vahvistuksiakin kaksin kappalein. Jo useamman vuoden ajan Joensuun seudun kuntorasteilla Angelniemen Ankkureiden paidassa kirmannut Matleena Fincke suunnistaa jatkossa KR:n väreissä. Lisäksi opintojen myötä Joensuuhun muuttanut Silja Kauppinen vaihtoi SK Pohjantähden väreistä seuraamme. Tervetuloa! Naisiin tutustumme enemmän Susiviestin seuraavassa numerossa, jossa myös uusin tulokkaamme Linda Talbonen esittäytyy.

Talven mittaan yhteislenkkejä ja leiripäiviä on järjestetty aiempaa aktiivisemmin. Perinteisen Kolin leirin lisäksi vuoden vaihteessa osa porukasta suunnisti kotikulmilla, osa suksi Ylläksellä. Talvirastit ovat toimineet hyvinä harjoituksina Joensuussa asuville. Maaliskuun puolessa välissä kokoonnuttiin Puijolle, jossa päästiin jo sulalle suunnistamaan. Irtiotot arjesta ja maisemanvaihdos silloin tällöin tuntuu toimineen, näin lienee hyvä toimia jatkossakin. Kiitokset järjestelijöille!

Kotimaisten kuulumisten ohella ei sovi unohtaa kaukomailla asuvia punamustia. Myös Aijan, Saran ja Amelien kuulumisia seurataan tiiviisti.

Lähtökohdat suunnistuskauteen 2014 on hyvät. Lainaus vahvistustemme haastattelusta ”meininki on hitokseen hyvä”.

Henna Höglund

 

Rohkeasti kuntorasteille

Joensuunseudun kuntorastit järjestetään tänä vuonna totuttuun tapaan tiistaisin ja torstaisin. Tiistairastien järjestelyistä vastaavat Liperin Taimi, Kontiolahden Urheilijat, Joen Suunta ja Selkien Sisu. Kalevan Rasti järjestää torstairastit. Kauden aikana järjestetään kaikkiaan 51 kuntorastitapahtumaa.

Kuntorasteille kannattaa lähteä rohkeasti, vaikka aiempaa suunnistuskokemusta ei olisikaan. Jokainen voi mennä itse valitsemansa radan juuri sellaisella vauhdilla, kuin itse haluaa. Järjestäjät ovat yleensä kokeneita suunnistajia, jotka antavat mielellään vinkkejä siihen, kuinka edessä oleva rata selvitetään. Tässä muutamia ohjeita, joilla pääsee alkuun.

  • Suunnistusharrastuksen alkuun pääsee juoksuvarusteilla. Ensimmäisenä kannattaa vaihtaa tavalliset lenkkarit maastojuoksukenkiin, jotka kestävät paremmin kosteutta ja joiden pohjissa on enemmän pitoa. Oikeat suunnistuskengät kestävät vettä ja nastat pitävät kaikilla alustoilla.
  • Ilman kompassia löytää rastit ajan kanssa, mutta kompassi varmistaa ja nopeuttaa suunnistusta, ainakin jos sitä opettelee käyttämään. Hyvä kompassi maksaa 50 euroa.
  • Kuntorasteilla käytetään Emit-leimausjärjestelmää. Emit-kortti maksaa noin 65 euroa. Kuntorasteilla voi myös vuokrata kortteja. Emit-leimaus mahdollistaa rastiväliajat sekunnin tarkkuudella.
  • Oksat repivät helposti tavallisia juoksuvaatteita kovemmassa vauhdissa. Suunnistukseen suunnitellut asut kestävät kulutusta paremmin.

Vastaa mielellään kuntorasteihin liittyviin kysymyksiin!

Simo-Pekka Fincke (044 3772314 tai toimisto@kalevanrasti.fi)

Kuntorastikalenteri 2014