Harjoittelu

Katsastuksiin tähtääville urheilijoille tarjolla alla esitelty harjoituspaketti tiistaista 11.5 alkaen. Harjoitusmaastoja valittaessa on keskitytty tarjoamaan katsastuskisoihin valmistavia maastoja. Harjoitusten yksityiskohdat täydentyvät vielä äitienpäiväviikonloppuna. Harjoitukset ovat 15-35 min ajomatkan päässä Joensuun keskustasta.

Harjoituspaketin ulkopuolelta voi kysellä myös Kalevan Rastin menneitä taitoharjoituksia täydentämään harjoittelua. Kalevan Rasti pystyy tarjoamaan myös gps-seurannan (10 laitetta) yksittäisiin treeneihin hintaan 20 €/harjoitus. Ilmoita halusi seurannan järjestämiseen tilauslomakeen kohdassa muita toiveita/huomioita.

Yksittäisten karttojen hinta on 7 €/kpl ja yli 10 kpl tilauksissa 5 €/kartta.  Kartat toimitetaan ensisijaisesti haettavaksi Kalevan Rastin toimiston postilaatikosta osoitteessa Merimiehenkatu 38, 80100 Joensuu. Teethän tilauksen vähintään yksi arkipäivä ennen karttojen noutoa.

Tilauslomake

Lisätiedot

Harjoitukset Jere Pajunen 050-5647486/jere.pajunen@kalevanrasti.fi

1. Huhmari

Liperin Taimen kartta rajautuu etelästä keskimatkan katsastuksen maastoon. Huhmarin maastossa varvikkoiselta suolta kohoaa useita jyrkkäpiirteisiä vaaroja, jotka tarjoavat haasteita niin fyysisesti kuin taidollisestikin. Maastossa on juostu Joensuun Jukolan esikisa.

Huhmarin maaston on kartoittanut Jussi Silvennoinen, siis sama mies, jonka kynästä on syntynyt myös Jyrkkälammen kisakartta. Ratamestarina harjoituksessa on Simo Martomaa, joka on suunnitellut maastoon keskimatkan radan.

Kalevan Rastin edustussuunnistajat juoksevat harjoituksen kilpailunomaisesti 22.5 klo 10.00. Tällöin maastossa tulee olemaan myös emitit ja harjoitukseen laaditaan lähtölistat. Jos haluat harjoitukseen mukaan ilmoittaudu perjantaihin 21.5. klo 14.00 mennessä Navisportiin.

Lähtöajat ja tulospalvelu

Ohjeet

GPS-seuranta

Avautuu la 22.5 klo 10.00

GPS-seurattavat

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, J. Silvennoinen 2016, Päivittänyt B. Vartiainen 2021
Ratamestari  Simo Martomaa
Harjoitustyyppi Keskimatka
Ratapituudet H 5.5 km, 16 rastia/ D 4.2 km 12 rastia
Rastimerkintä Pienet rastiliput
Pysäköinti Linkki (Huhmarin Lomakeskuksesta verryttelymatka)

2. Lehmivaara – kaksi eri harjoitusta


Lehmivaara sijaitsee keskimatkan kisamaastosta lounaaseen. Maasto on valittu ja kartta on tehty Tsekin MM-kisojen keskimatkaa silmällä pitäen. Pohjoiskarjalainen maasto ei tsekkiläiseksi muutu tekemälläkään, mutta yhtäläisyyksiäkin on. Lehmivaaran kartta koostuu pääosin yhdestä mäestä kuten MM-keskimatkan finaalimaastokin. Löytyy vauhdikasta kuusikkorinnettä, lehtimetsää, kuusitaimikkoja, pienipiirteisimpiä rinteitä.

Kartta ja radat ovat saman miehen käsialaa ja tarjolla on kaksi eri harjoitusta:

Keskimatkan harjoitukseen Tohmajärven miesten ja naisten pitkänmatkan ratamestari Jukka Inkeri on suunnitellut radan erityisesti Tsekin MM-keskimatkan haasteita silmällä pitäen. Radalle on tuotu samantyyppisiä fyysisiä haasteita sekä suunnistustehtäviä, jotka odottavat MM-kisojen finaalissa. Radoilla noususumma yli 200 m, korkeusero yli 70 m.

Jukka Inkerin toisessa harjoituksessa on tarjolla erilaisia suunnistustehtäviä erimittaisilla rastiväleillä. Osa väleistä suunniteltu kovavauhtisena tehtäväksi – haaste on vauhdin pitäminen. Radat 6,2 – 8,3 km. Pari pidempääkin väliä tarjolla voiden harjoituttaa riittävää ja sujuvaa matkavauhtia. Metsätyyppinä vauhdikasta kuusikkoa, männikkörinteitäkin kallioineen ja leppoisaa koivikkometsää sekä erilaisia taimikoita.

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, J. Inkeri
Ratamestari Jukka Inkeri
Harjoitus 1 Keskimatka ”WocMiddle”
Ratapituudet H 5,5 km, 16 rastia/ D 4,9 km 12 rastia
Rastimerkintä Pienet rastiliput
Harjoitus 2 Keski- ja pitkämatka
Ratapituudet H 6,8 km 14 rastia/ D 6,2 km 13 rastia / Pitkä 8,3 km 17 rastia, Pisimmät välit n. 1,5 km
Rastimerkintä Punainen kuitunauha
Pysäköinti:
Varo louhokselle kulkevaa raskasta liikennettä!
Google Maps
Kansalaisen karttapaikka

3. Tornivaara

SM-viestin 2009 taistelutanner ei ole kaukana Jyrkkälammen maastoista, vaikka se ei suoraan siihen rajoitukaan. Tornivaaran maasto on vaaramaasto, jossa vaarat seuraavat toisiaan sekä metsätyypit vaihtelevat tiuhaankin. Vaaramuodostelmat korkeuseroineen tarjoavatkin hyvän aihion reitinvalintatehtäville.

Harjoituksen ratamestari Jukka Inkerin tunteen takapihansa hyvin ja on myös ylläpitänyt karttaa aina SM-viestistä lähtien. Jukan asiantuntemus on tässä harjoituksessa valjastettu reitinvalintapainotteisten suunnistusvetojen muotoon. Omaan työhön rohkaistaan myös hajontojen avulla. Tämä harjoitus on oivallinen toteutettavaksi pienissä ryhmissä aaltolähtöinä. Treeni alkaa kahdella rastivälillä käyräkarttalla.

Harjoitus juostaan Kalevan Rastin taitoharjoituksena keskiviikkona 12.5 klo 18.00 (lähtö 1. vetoon). Seuran ulkopuoliset voivat ilmoittautua ti 11.5 klo 23.59 mennessä harjoitukseen sähköpostitse osoitteeseen tulospalvelu.kr@gmail.com.

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, V. Tahvanainen 2009, päivitetty J. Inkeri 09-21
Ratamestari Jukka Inkeri
Harjoitustyyppi Hajonnalliset vedot, aaltolähdöt
Ratapituudet H 3 vetoa yht. 7.4 km, 13 rastia/ D 3 vetoa 6.4 km 12 rastia
Rastimerkintä Kuitunauhat
Pysäköinti Linkki

4. Kuikkalampi

Kuikkalampi on kartalta tarkasteltuna suppamaasto. Maastossa on kuitenkin paljon Kemien piirteitä mäkien profiilin ja metsätyypin osalta. Kuikkalampi on varmasti yksi Joensuun lähiseudun fyysisimpiä maastoja jyrkkine nousuineen. Kuusikkovaltainen ja nopea, mutta paikoitellen heinäinen pohja vastaavat myös hyvin Kemien tulevaa maastoa.

Ratamestari Börje Vartiaisen kynästä on syntynyt myös arvokisaratoja. Tällä kertaa Kuikkalammen kartalle on syntynyt keskimatkan rata, jonka haasteet tukevat katsastusten pitkälle matkalle valmistautumista.

Kalevan Rastin edustussuunnistajat juoksevat harjoituksen kilpailunomaisesti 15.5 klo 10.00. Tällöin maastossa tulee olemaan myös emitit ja harjoitukseen laaditaan lähtölistat. Jos haluat harjoitukseen mukaan ilmoittaudu keskiviikkoon 12.5 sähköpostitse: tulospalvelu.kr@gmail.com

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, Jussi Silvennoinen 2016
Ratamestari Börje Vartiainen
Harjoitustyyppi Keskimatka
Ratapituudet H 5.1 km, 17 rastia /D 4,2 km, 14 rastia
Rastimerkintä Pienet rastiliput
Pysäköinti Linkki

 

5. Haso

Hason maasto on kaksijakoinen. Pohjoisen suppa-alueesta ei juurikaan ole hyötyä katsastusten maastotyyppeihin tutustuessa, mutta eteläosan mäkisempi ja kuusikkovaltainen maastotyyppi antaa vinkkiä siitä, mitä Kemiessä on odotettavissa. Jyrkkäpiirteiset rinteet kaipaavat jonkin verran reittä sekä myös reitinvalintataitoja, jotta rinteitä ei tulisi liikaa kiivettäväksi.

Keski-Karjalan Rastin omistaman kartan on kartoittanut Jussi Silvennoinen ja harjoituksen radasta vastaa Antti Harju, joka on tarjonnut maastoon reitinvalintahenkisen radan.

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, Jussi Silvennoinen 2019, päivitetty B. Vartiainen 2020
Ratamestari Antti Harju
Harjoitustyyppi Reitinvalinta
Ratapituudet H 8,3 km, 18 rastia /D 6,1 km, 13 rastia
Rastimerkintä Kuitunauhat
Pysäköinti Linkki

6. Pärnävaara pohjoinen

Pärnävaara ei valmista Pohjois-Karjalassa käytäviin katsastuksiin, mutta toimii oivana välipalana ja vaihteluna raskaalle maastopohjalle. Maasto palvelee kuitenkin nuorten MM-katsastuksiin Tervaruukinsaloon valmistautuvia.  Viime syksynä SM-yössä läpi seilatut supat haastavat tarkan suunnitelman laatimiseen ja sen kurinalaiseen noudattamiseen.

Markus Räsäsen keskimatkan radoilla on tarjolla teknistä suunnistusta ja maaston jyrkkä profiili haastaa keskittymään erityisesti tasossa pysymiseen ylimääräisten nousumetrien välttämiseksi.

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, Börje Vartiainen 2020
Ratamestari Markus Räsänen
Harjoitustyyppi Keskimatka
Ratapituudet H 4,7 km, 14 rastia /D 3,9 km, 11 rastia
Rastimerkintä Pienet rastiliput
Pysäköinti Linkki

7. Pärnävaaran hiihtokeskus

SM-yön kilpailukeskuksena toimineen hiihtokeskuksen lähialueet ovat Pärnävaaran tasaisimpia ja kulkukelpoisuudeltaan parhaimpia osia. Suppamuodostumat ovat pohjoisosia maltillisempia ja mäntykankaat mahdollistavat myös vauhdinpitoa.

Santeri Silvennoisen Ocadin näytöllä on syntynyt maastoon käyräharjoitus. Käyrän uittamisen tuottamaa euforiaa on tarjolla kahdella ratavariaatiolla. Harjoitus on paketin kevyimmästä päästä ja sopii kovan treenin pariksi päivän kakkostreeniksi.

Harjoitusinfo

Kartta 1:10 000/5m, Börje Vartiainen 2020
Ratamestari Santeri Silvennoinen
Harjoitustyyppi Käyräharjoitus
Ratapituudet A 6,1 km, 17 rastia /B 4,4 km, 13 rastia
Rastimerkintä Kuitunauha
Pysäköinti Linkki